Luomiväri ja kajalin  historia

Kautta aikain luomivärinä on käytetty erilaisia lyijy- ja antimoniyhdisteitä. Silmien rajauskynää tarkoittava sana kajali tulee hindinkielestä: kajal tarkoittaa silmämeikkiä tai merkkiä otsassa.

Egyptissä silmäluomet maalattiin vihreällä, esim. hienonnetulla malakiitilla tai espanjanvihreällä tai sinisellä lapis lazulilla. Luomivärisekoitukseen käytettiin myös okraa. Noin 2500 eaa silmämeikki tehtiin lähes yksinomaan vihreällä värillä

 

Kreetalla mustaa kajalia käytettiin viimeistään 1500 eaa ja sieltä silmäehosteiden käyttö levisi myös Kreikkaan. Roomalaiset rajasivat silmänsä Egyptistä tuodulla mustalla, harmaalla tai vihreällä kajalilla ja käyttivät luomivärinään murskattua atsuriittia. Lisäksi silmiin käytettiin sahramia ja erilaisia lyijyantimonaatteja. Roomalaiskaunottaret maalasivat punaisia pisteitä silmäluomilleen.

Arabimaailmassa ehostukseen on käytetty samoja aineita kuin muinaisessa Egyptissäkin. Silmät rajattiin mustalla kajalilla. Arabian kielisestä al kohl -nimityksestä lienee peräisin myös sana 'alkoholi'. Joidenkin lähteiden mukaan al kohl on alunperin tarkoittanut nimenomaan antimonijauhetta (tai mitä tahansa hienoa jauhetta), josta alkoholissa liuottamalla valmistettiin kajalia. (Joissakin vanhoissa arabialaisissa sanakirjoissa löytyy alkoholi-sanan taustalta sana al-kol, joka merkitsee jotain, joka vie mennessään järjen.)

 

Mm. Pohjois-Amerikan pawnee-intiaanit maalasivat silmäluomensa sinooperilla.

Intiassa silmämeikkejä käytettiin viimeistään 2500 eaa: mm. rasvaan sekoitettua lamppumustaa silmien rajaukseen (kajal) ja terre verteä luomivärinä. Kajali mainitaan mm. Ramayanassa ja Mahabharatassa. Kamasutrassa neuvotaan valmistamaan ripsiväriä Tabernamontana corornaria - ja Costus speciosus - tai Costus arabicus -kasveista: kasveista tehtyä jauhetta lisätään öljylampun sydämeen, minkä seurauksena muodostuu lamppumustaa, jota voidaan käyttää silmäripsiin. Silmien mustaaminen ei ole ollut vain kaunistautumista varten: Intiassa on ollut paikoin tapana, että isoäiti maalaa kuuden päivän ikäisen lapsen silmät lamppumustasta valmistetulla kajalilla suojatakseen tätä silmäsairauksilta.

lähde. http://www.coloria.net/