Ripsiväri historiassa

Ripsiväri on saanut nimensä pohjoisafrikkalaisen Mascaran kaupungin mukaan. Sikäläiset paimenet suojasivat silmiään tummalla liejulla, eli miehet olivat tässä asiassa tienraivaajia, tosin eivät ulkonäöllisistä syistä. Vähitellen naiset ottivat mallia miehiltä. Kleopatra, tunnettu kauneuteen panostava nainen, toimi muoti-ikonina. Helena Rubinstein kehitteli vuonna 1923 ensimmäisen voidemaisen ripsivärin. Ricilsin legendaarisen kakkumaskaran valmistus alkoi 1930-luvulla. Hylsymaskarat valtasivat markkinat 70-luvun puolivälistä lähtien.

Tehdasvalmisteinen maskara tuli myyntiin 1900-luvun alkupuolella. Ennen sitä silmäripsiä oli pidennetty erilaisilla vahoilla

Sylkäisy harjaan, tiukkaa hinkkausta maskarakakkuun ja paksu kerros väriä ripsille. Voilá! Kakkumaskara poistui meikkipusseista vasta 1970-luvun loppupuolella.

”Ensimmäiset varsinaiset maskara” kehitettiin 1920-luvulla, ja kakkumaskaraksi ne muotoutuivat kymmenen vuoden kuluessa.

Kakkumaskara on nimensä mukaan värikakku. Samaan rasiaan pakataan irtoharja. Oikeaoppinen tapa käyttää väriä on kostuttaa harja vesihanan alla, harjata kakkua, ja viedä väri ripsiin. Varsin moni nainen hoiti kostuttamisen kuitenkin harjaan sylkäisemällä.

Ripsiväri oli, ja on yhä, suomalaisen naisen yleisin ja suositun meikkituote. ”Meikissä tärkeintä oli 70-luvulla ripsiväri, ja sitä piti olla paljon, paljon, paljon, sellaiset hämähäkkiripset”,

Kakkumaskara katosi kaupoista lähes kokonaan useaksi vuosikymmeneksi. Vasta aivan viime aikoina muutama meikkivalmistaja on ottanut kakkumaskaran uudelleen valikoimaansa.

Ensimmäinen juokseva maskara oli Helena Rubinsteinin Mascaramatic vuonna 1957. Myös ensimmäinen vedenpitävä maskara, Long Lash Waterproof Mascara, tuli Rubinsteinilta vuonna 1964.

 

*Heh,on outoa ajatella että ”miehet ovat ripsivärin takana” ja kiitos siitä että kakkumaskara on kadonnut ja toivottavasti ei enää nouse pinnalle. Tiedän yhden henkilön joka sitä käyttänyt ja heh, on se vaan jotenkin ei hygieenistä, sylkäisy ja hankaus ja todellakin ripsiväri laitetaan suu auki x) *